За нас

„КАМА БАЛКАНИ” ООД e официален дилър на гуми, производство на ОАО „Нижнекамскшина”, за Балканския полуостров. Основните марки гуми, които се произвеждат, са „KAMA” и „VIATTI”. ОАО „Нижнекамскшина” е най-големият завод за производство на гуми в Русия. В комплекса годишно се произвеждат над 13 мил. гуми, което е 36% от общото производство в страната.

През юли 2007 година в България започва дейността си новообразуваното дъщерно предприятие  „КАМА БАЛКАНИ” ООД.  Задачата на дружеството е да дистрибутира гуми с марки „KAMA” и „VIATTI” в страните от Балканския полуостров. Създаването на дъщерно предприятие,  в търговската територия на което влиза не само България, но и Албания, Македония, Гърция, Черна Гора, Румъния, Босна и Херцеговина, Сърбия, Хърватия и Словения, има за цел максимално да облекчи реализирането на производствената продукция на ОАО „Нижнекамскшина” в Източна Европа. Придвижвайки точките на продажба към крайния потребител, Търговският дом едновременно обезпечава по-ефективно взаимодействие с купувачите и същевременно намалява разходите за логистика и съхраняване на продукцията.

Един от големите плюсове за потребителите на „КАМА” е възможността за богат избор от широкия асортимент на  произвежданата продукция. Тежки, леки, селскостопански гуми, гуми със специално предназначение, различни варианти на размери, възможността да се изработват по поръчка гуми в северно или тропическо изпълнение – всичко това ОАО „Нижнекамскшина” може да предостави на потребителите си. Развитието на разпространителска мрежа също дава възможност гъвкаво да се реагира на потребностите на пазара и целенасочено да се извършват необходимите промени.

Нови стъпки в посока към по-пълно удовлетворяване нуждите на потребителя се осъществяват с организиране производството на гуми с пълен металокорд (ЦМК) с размер на джантата от 22.5", 19.5" и 17.5” съвместно с една от най-големите фирми в бранша - “Continental”. За последните 10 години „Татнефт” проведе много силна инвестиционна политика, част от която бе да закупи ноу-хау за производство на гуми за камиони с пълен металокорд. „Татнефт” избраха „Continental” и закупиха ноу-хау от тях. Новият завод бе построен от 2007 г. до 2009 г. и в момента е най-модерният завод на „Continental”. Гумите се произвеждат на най-модерните автоматизирани машини. Новите модели с пълен металокорд имат специален дизайн, което им позволява да имат по-висока товароносимост, по-добра горивна ефективност и имат удължен живот, като в същото време използват материали, които не замърсяват околната среда. Те могат да се регенерират до 2 пъти. Техният дизайн и инженеринг са направени в Германия. Оборудването, което се използва за тяхната изработка, е на 100% одобрено от „Continental”. Затова освен гумите „KAMA”, заводът произвежда и гуми с марка „Continental”. Новите модели гуми напълно задоволяват изискванията за сигурност на пътниците и товарите и отговарят на всички съвременни европейски стандарти. Заводът притежава и сертификат за качество ISO 9001 за производство на гуми. Ние предлагаме всички най-нови модели гуми „КАМА”, които се произвеждат от новия завод – гуми с пълен металокорд с размери 22.5", 19.5" и 17.5”.  

Производственият комплекс ОАО „Нижнекамскшина” е създаден като основен производител на автомобилни гуми за гигантите на  руското машиностроене „КАМАЗ”  и „АВТОВАЗ”. Първата експериментална гума от “Нижнекамскшина” е конструирана  през юли 1973 година, а в края на октомври 1976 година от конвейера слиза милионната автомобилна гума с логотип „НКШ”.

ОАО „Нижнекамскшина” е предприятие от състава на холдинговата компания „Татнефт-Нефтохим”, която е вторият по производствени мощности в Русия производител на нефтопродукти. Годишният добив на тази компания е над 25 милиона тона нефт и над 700 милиона кубометра газ. Брутната печалбата на холдинга за 2012 г.  е  над 66 милиарда рубли. Силната финансова и суровинна опора, която има ОАО „Нижнекамскшина” в лицето на холдинга „Татнефт”, през 2008 г. я превръщат в най-голямото предприятие, произвеждащо леки, товарни, лекотоварни и селскостопански гуми с марката , „KAMA” и „VIATTI”. Практически всяка трета автомобилна гума, произведена в Русия, е рожба на града на Кама.

В края на 2006 година ОАО „Нижнекамскшина” получи  Сертификат за екологично съответствие мениджмънта на предприятието с изискванията  на Международния стандарт ISO 14001:2004. Завоюването на позиции на европейския пазар е една от насоките в развитието на  разпространителската мрежа на ОАО „Нижнекамскшина”. Показателите за експортираните гуми с всяка изминала година нарастват.

На 22 юли 2007 година в ОАО „Нижнекамскшина” тържествено е отбелязана юбилейната 300-милионна автогума с размер 205/75R15, предназначена за автомобил “Chevrolet-Niva”.

Производството на гумите с марка „VIATTI” се извършва с тясното сътрудничество на експерти от един от най-големите производители на гуми в света – „Pirelli”, които предават своят опит и ноу-хау на специалистите в ОАО „Нижнекамскшина”. Служителите на завода, които се занимават с марката „VIATTI”, са минали обучения във водещи компании за производство на гуми в Западна Европа, като са изучавали новите технологии на производство, оборудване и материали. Високото качество на материалите и дизайна на тези модели е основната им характеристика. Гумите „VIATTI” притежават европейско качество, гарантирано от „Pirelli” и осигуряват необходимата сигурност и комфорт за пътуване във всякакви времеви условия.

Плановете на новото предприятие „КАМА БАЛКАНИ” ООД са насочени в бъдещето – да стане един от лидерите на пазара на гуми и да утвърди безпроблемно доставяне на продукцията на ОАО „Нижнекамскшина” до потребителите.