за нас

за нас

Производственият комплекс ОАО „Нижнекамскшина” е създаден като основен производител на автомобилни гуми за гигантите на  руското машиностроене КАМАЗ  и АВТОВАЗ. Първата експериментална гума от Нижнекамскшина е  конструирана  през юли 1973 година, а в края на октомври 1976 година от конвейера слиза милионната автомобилна гума с логотип „НКШ”.

На 22 юли 2007 година в ОАО„Нижнекамскшина” тържествено е отбелязана юбилейната 300-милионна автогума -  КАМА EURO-218, с размер 205/75R15, предназначена за автомобил “Chevrolet-Niva”.

ОАО „Нижнекамскшина” е предприятие от състава на холдинговата компания „Татнефт-Нефтохим”, която е вторият по производствени мощности в Русия производител на нефтопродукти. Годишният добив на нефт на тази компания е над 25 милиона тона нефт и над 700 милиона кубометра газ. Печалбата на компанията за 2007 г.  надхвърля  3 милиарда евро. Силната финансова и суровинна опора, която има ОАО „Нижнекамскшина” в лицето на холдинга „Татнефт”, в годината на нейния 35-годишен юбилей, я превърнаха в най-голямото предприятие, произвеждащо леки, товарни, лекотоварни и селскостопански гуми с марката „КАМА” и КАМА EURO. Практически всяка трета автомобилна гума, произведена в Русия – е рожба на града на Кама. На потребителя се предлагат над 50 размера леки гуми с марката „КАМА” и 19 – с „КАМА ЕВРО”, 29 размера тежкотоварни гуми, 8 размера лекотоварни, а така също селскостопански и мотокарни.

kama

 

 Производственият комплекс ОАО „Нижнекамскшина”

Генерален дистрибутор на ОАО„Нижнекамскшина” е ООО”Торговый дом „КАМА”.  В неговите функции влиза най-важната задача – предвижването на произведената продукция и връзката с крайния потребител. Голяма част от експортната  продукция е предназначена за автомобили руско производство. Продажбите се осъществяват преди всичко в страните от ОНД и в още единадесет страни.  Векторът на доставки е насочен към  Централна Азия, Близкия Изток, Източна Европа, Куба и Египет. Това са традиционни пазари на  ООО”Торговый дом „КАМА”, развитието на които остава приоритетно направление и през 2008 г.  През настоящата година бяха сключени многобройни договори за доставка на гуми и бяха реализирани  над 180 хиляди гуми на стойност над 30 милиона долара. Държави лидери в доставките на гуми, произведени от ОАО„Нижнекамскшина” са Полша, България, Сърбия, Черна Гора и Словакия.

Един от големите плюсове за потребителите на КАМА е възможността за богат избор от широкия асортимент на  произвежданата продукцията. Тежки, леки, селскостопански гуми, гуми със специално предназначение, различни варианти на типоразмери, възможността да се изработват по поръчка гуми в северно или тропическо изпълнение – всичко това ОАО„Нижнекамскшина” може да предостави на потребителите си. Развитието на разпространителска мрежа, също дава възможност гъвкаво да се реагира на потребностите на пазара и целенасочено да се извършват необходимите промени.

Нови стъпки в посока към по-пълно удовлетворяване нуждите на потребителя, се осъществяват с организиране производството на гуми пълен металокорд (ЦМК) с размер на джантата от 22,5 цола, съвместно с фирма Continental. В края на 2006 година ОАО„Нижнекамскшина” получи  Сертификат за екологично съответствие мениджмънта на предприятието с изискванията  на Международния стандарт ISO 14001:2004. От своя страна, ООО”Торговый дом „КАМА” също  получи Сертификат за съответствие мениджмънта на качеството с изискванията  на Международния стандарт ISO 9001:2000, което отвори широки възможности за укрепване на международните връзки на производителя и дистрибутора на гуми. Завоюването на позиции на европейския пазар, е една от насоките в развитието на  разпространителската мрежа на ООО”Торговый дом „КАМА”. Показателите за експортираните гуми с всяка изминала година нарастват. Така,  в сравнение с  2006 год.,  през 2007 г. ръстът на реализация за  задгранични държави за гумите с марка КАМА, съставлява около 50%.

През юли 2007 година в България  започна дейността си новообразуваното дъщерно предприятие  „КАМА – БАЛКАНИ”ООД.  Задачата на дружеството е да дистрибутира гуми, марка „КАМА” на българския пазар и в страните от Балканския полуостров. Създаването на дъщерно предприятие,  в търговската територия на което влиза не само България, но и Албания, Македония, Гърция, Черна Гора и Румъния, има за цел максимално да облекчи реализирането на производствената продукция на ОАО„Нижнекамскшина” в Източна Европа. Придвижвайки точките на продажба към крайния потребител, Търговският дом едновременно обезпечава по-ефективно взаимодействие с купувачите и същевременно намалява разходите за логистика и съхраняване на продукцията.

Плановете на новото предприятие „КАМА – БАЛКАНИ”ООД са насочени в бъдещето – да стане един от лидерите на пазара на гуми и да утвърди безпроблемно доставяне на продукцията от автомобилни гуми на ОАО„Нижнекамскшина” до потребителите